• Akcie školy

          • Tematický deň - deň dvojíc

            23. 4. 2023

            Tematickým dňom pre mesiac apríl bol DEŇ DVOJÍC. Všetko sa v ten deň akoby zdvojilo či zdvojnásobilo. V niektorých prípadoch aj strojnásobilo. Školou sa spolu prechádzadli dvaja, občas aj traja rovnakí žiaci, dokonca aj učitelia a v triedach sedeli dvaja, v mnohých prípadoch navlas rovnakí spolužiaci.  Podoby boli až neuveriteľné - od doplnkov, účesov, náramkov až po znamienka na tvári. Úlohou  bolo hľadať tie naj cool a najidentickejšie dvojčatá. A že to vôbec nebolo jednoduché, posúďte sami.

          • Divadielko PRŠÍ, PRŠÍ... v 1. ročníku ŠKD

            23. 4. 2023

            Deň Zeme si každoročne pripomíname 22.aprila. Tento výnimočný Deň však nie je žiadnou novinkou. Mamička Zem má svoj sviatok už desiatky rokov. Je dobré si pripomínať, že Zem je jediná a jedinečná a mal by sme sa o ňu dobré starať. Deti z I. oddelenia ŠKD - 1.A si tento deň pripomenuli skôr, keďže 22. apríl pripadol na víkendový deň. Pripravili si pre žabky z 1.B divadelné predstavenie PRŠÍ, PRŠÍ... Vyskúšali si rolu hercov cez zvieratká účinkujúce v predstavení. A tak sa dozvedeli, že každý z nás môže svojim konaním a správaním prispieť k ochrane Zeme a konať ekologickejšie. Nechýbala ani zábava v podobe preteku - "Žabky do močiara!" Súťažili všetci. Žabky sa šťastne do močiara dostali. Následne sme sa premiestnili na školský dvor a pokračovali v zveľaďovaní nášho životného prostredia.

          • Dobývanie Košického hradu

            18. 4. 2023

            V piatok 14. apríla sa pri hradbách pod vyhliadkovou vežou konala súťaž Dobývanie Košického hradu. "Udatní bojovníci" si zmerali sily v netradičných disciplínach: lukostreľba, sekanie mečom, hod palcátom, pavučina a zápasenie. Našu školu reprezentovali 2 družstvá - v kategórii Deti za nás bojovali chlapci -T.Bodnár, M.Demko,K.Farkas ( všetci zo 4.B), J.Ondík a S Sciranka (zo 4.A), ktorí vybojovali krásne 2. miesto. V kategórii Juniori nás reprezentovali chlapci - M.Čulka, I.Dvorový, R.Hajzoch, J.Sidor (všetci z 9.A) a D.Matys (z 9.B), ktorých trošku zradila presná muška pri streľbe z luku a získali 4. miesto. Bola to semifinálová súťaž Školy plnej talentov, v ktorej sme nazbierali možno rozhodujúce body. Chlapci si súťaž nesmierne užili., všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Ekonomická olympiáda

            18. 4. 2023

            V rámci týždňa finančnej gramotnosti žiaci ôsmeho ročníka dvojdňovým blokovým vyučovaním v rámci projektu Finančná gramotnosť získali zručnosti z tejto oblasti.  Informácie, ktoré nadobudli si overili v školskom kole Ekonomickej olympiády, ktorého sa zúčastnili vybraní žiaci z 8.A a 8.B v stredu 29. marca. Školské kolo prebehlo prostredníctvom online testovacieho prostredia Ekonomickej olympiády. Najlepšie výsledky v rámci školského kola dosiahol Richard Grant z 8.A, ktorého úspešnosť bola viac ako 70%. Ďalšími úspešnými žiakmi, ktorí dosiahli viac ako 60% úspešnosť boli Ela Obšitošová, Nella Ševerová a  Vojtech Vatrály z 8.B, Sofia Mlynárová, Natália Mlynárová,  Peter Palaščák  a Viktor Virasztó z 8.A. Richard Grant z 8.A sa zaradil so svojim výsledkom medzi 50 najúspešnejších žiakov  v školskom kole Ekonomickej olympiády pre základné školy v Košickom kraji.

        • Výtvarná súťaž - Ako to vidím ja
          • Výtvarná súťaž - Ako to vidím ja

            18. 4. 2023

            V marci sa konala u žiakov 2.stupňa ZŠ výtvarná súťaž Ako to vidím ja na hodinách náboženskej výchovy.

            1. miesto získali: Stella Mullerová 5.B, Viktória Čepčeková 9.B

            2. miesto získali: Daniel Drábik 5.B, Ema Bačišinová 8.B

            3. miesto získali: Laura Eštoková 5.A, Simona Kožárová 6.B, Nina Kaľavská 8.B

            Víťazom srdečne blahoželáme. 

             

          • Ekozajačikovia s 3.A

            17. 4. 2023

            3. A zavítala do CVČ na Kórejskej ulici, aby tam odhalili čaro separovania a ekológie. Tam zistili, že reklamné letáky, ktoré sa nám hromadia v poštových schránkach, sa dajú ešte zaujímavo využiť. Vyrobili si z nich krásnych zajačikov, ktorých si natešení odniesli domov.

        • IV.A na veľkonočných trhoch
          • IV.A na veľkonočných trhoch

            12. 4. 2023

            Zaujala nás pozvánka na veľkonočné trhy v OC Cassovia, preto sme sa s pani učiteľkou dohodli raz-dva, že ideme. Potešilo nás, že sa k nám ochotne  pridala aj naša vychovávateľka Lenka.

            Počasie – strašné. Človek by skôr predpokladal trhy vianočné, ale nie sme žiadne bábovky. Dorazili sme mierne vyfúkaní košickým vetriskom, ale veselí. Trhy sme si najprv celé prešli a nahliadli sme ku každému stánku. Ani sa to nezdalo, ale bolo toho dosť na pozeranie, aj skúšanie. Ujo, ktorý predával veľkonočné korbáče nám navrhol, že ak si ich upletieme sami, máme ich od neho zadarmo. No, neskús to! A tak niektorí chlapci čarovali. Nebolo to jednoduché, veď  mali až po 8 prútikov! Ale ujo bol trpezlivý, Lenka pomáhala odušu a nejako sa to zrazu podarilo. Hrdo sme na konce uviazali mašle a šlo sa ďalej. Aj dievky máme odvážne. Pozrite na našu Kiku – vyhráva na fujare ako profesionálny bača! Okrem Kristínky sme si vypočuli aj krásne pesničky v podaní predajcov s píšťalami. Ďalší stánok bol s výrobkami z včelieho vosku. Nakúpili sme krásne voňavé sviečky a na oplátku sme sa niečo dozvedeli aj o tom, ako včeličky vosk vyrábajú a koľko ho vedia vyprodukovať za 1 rok. Poučné.

            Stánkov bolo ešte veľa, tak sme sa obetavo snažili minúť všetky peniažky, ktoré nám rodičia zverili. Aj táto misia bola úspešná, ale myslené to bolo úprimne. Možno aj preto bolo u nás doma cez sviatky útulnejšie a veselšie.

          • Otvorená hodina u prvákov

            4. 4. 2023

            Keďže sa schyľuje k zápisu budúcich prváčikov, mohli si už teraz, ešte nie naostro, vyskúšať, aké je to sedieť v školskej lavici a učiť sa. Otvorenú hodinu pre nich prichystali pani učiteľky 1. ročníka - Iveta Čintalanová a Jana Kapturová, ktoré ich so svojimi prváčikmi vrelo privítali a zapojili do aktivít.  Veríme, že sa budúcim prváčikom v škole páčilo a tešíme sa na nich na zápise.

        • Týždeň finančnej gramotnosti
          • Týždeň finančnej gramotnosti

            4. 4. 2023

            V rámci celoslovenského týždňa finančnej gramotnosti  žiaci  siedmeho a ôsmeho ročníka dvojdňovým blokovým vyučovaním v rámci projektu Finančná gramotnosť získavali zručnosti v tejto oblasti. Súčasťou tohto vyučovania bola aj hra Finančná odysea, v ktorej si zmerali sily. Cieľom hry bolo naučiť sa hospodáriť s osobnými financiami a zvládať rôzne životné finančné riziká.

            Víťazmi hry sa stali tí, ktorí ako prví z jednotlivých hracích skupín splnili podmienky:
            - vytvoriť si pasívny príjem minimálne vo výške svojej výplaty
            - vlastniť nehnuteľnosť na bývanie
            - mať vyplatené všetky úvery
            - vytvoriť si dostatočný finančný majetok.
            Tieto všetky podmienky museli byť splnené súčasne, čím hráč získal finančnú slobodu.
            Žiaci hrali finančnú hru pod vedením bankárok (asistentiek) Milá, Švecová, Cukrovaná, Beďačová, Csizmárová, Kulpová, ktoré boli nápomocné pri plynulom priebehu hry počas oboch dní.

            Ak by sme udeľovali miesta, tak jednoznačne na prvom by bol Adam Podolinský z 8.B, ktorý splnil všetky zadané podmienky a ešte našetril hotovosť 72 470 FL (finančných limitov).
            Ďalšími veľmi úspešnými, ktorí splnili zadané podmienky, no ich hotovosť bola nižšia, boli:
            Matúš Kráľ - 8. A
            Kristína Krestová - 8.A
            Marko Medvec - 8.B
            Filip Obšitoš - 8.B
            Ivana Naďová - 8.B

            Veríme, že dva dni v živote žiaka venované rozvoju finančnej gramotnosti prispeli k prehĺbeniu ich vedomostí v danej oblasti a získané informácie a zručnosti neskôr využijú aj v bežnom živote. 

        • Dance city a náš úspech
          • Dance city a náš úspech

            4. 4. 2023

            Začiatok apríla patril tanečnej súťati Dance city. Našu školu reprezentovali žiaci z tanečnej skupiny StarDance a folklórneho súboru Cvera. Tanečníci boli veľmi úspešní. Získali najvyššie ocenenia. 

            FS Cverna - 1. miesto - A nebudu sam!

            StarDance - 1. miesto - Tanec v srdci

            Stardence - 1. miesto - Ľadové sochy.

            Tanečníkom ďakujeme za skvelú reprezentáciu a srdečne blahoželáme! 

          • Súťaž Detská atletika

            4. 4. 2023

            Členovia športového krúžku našej školy sa v marci zúčastnili súťaže Detská atletika. Zmerali si sily so žiakmi z ôsmich základných škôl a skončili na 6. mieste. Konkurencia bola silná. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu a rodičom za podporu. 

          • Beseda o judaizme

            29. 3. 2023

            Na hodine náboženskej výchovy dňa 17.3.2023 v 7 .ročníku sa uskutočnila beseda o Judaizme. Túto besedu viedla Mgr. Mária Čellárová. Žiakov zaujala fotkami svojej prezentácie.

          • 3.A v knižnici spoznávala Slovensko

            29. 3. 2023

            V stredu 29.3.2023 sa žiaci 3.A opäť vybrali do knižnice LitPark. 1. januára 2023 sme si pripomenuli 30 rokov vzniku Slovenskej republiky, a preto si teta knihovníčka pripravila rôzne aktivity na tému "Poznáš Slovensko?". Žiaci si najprv poskladali z častí mapu Slovenska, odpovedali na otázky o Slovensku, pozreli si video 10 NAJ Slovenska, vylúštili tajničku, kde prekladali české slová do slovenčiny. Nakoniec si vypožičali nové knihy. 

        • TWISTERMÁNIA v ŠKD
          • TWISTERMÁNIA v ŠKD

            28. 3. 2023

            Skúsme si rozdeliť to prečudesné slovíčko…Twistermánia! Twister…hra, ktorá vás zviaže do uzlov…Musí sa pri nej premýšľať a taktizovať… Plachta na prvý pohľad pripomína zväčšenú hraciu plochu pre hru “Človeče, nehnevaj sa!” Sú na nej políčka rôznych farieb. Hra má svojho dirigenta, ktorý vydáva príkazy…roztáča spinet a ručička sa zastaví na niektorom políčku, ktoré mu ukáže farbu, ruku, nohu… Postupne vzniká spletenec rúk i nôh. Čím viac hráčov, tým lepšie, tým je väčšia zábava…To je TWISTER!

            Raz v roku sme twisteroví maniaci …súťažíme , potíme sa, twisterujeme, snažíme sa…Ale hlavne, bavíme sa!  Aj v tomto školskom roku opäť celoklubovú súťaž zorganizovala Ewka Vozárová a výhercami sa stali: 

            1. miesto - Nikolka Kyselová 2.A

            2. miesto - Miška Kamlárová 3.A

            3. miesto - Bianka Petríková 3.B

            Výhercom blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník 

        • Deň vody na Gemerskej
          • Deň vody na Gemerskej

            27. 3. 2023

            Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi“  Leonardo da Vinci  

            Svetový deň vody vyhlasuje každoročne Organizácia Spojených národov, už od roku 1993. Každoročne tento deň pripadá na 22. marca. Poukazuje na dôležitosť informovať všetkých ľudí našej planéty o nenahraditeľnom význame vody.  Aj žiaci našej školy venovali čas vyučovania tejto vzácnej tekutine. 

            Spoločne vytvorili plagát pomocou brainstormingu, porozprávali sa o vode, živočíchoch a rastlinách, spoločne si pozreli video o kolobehu vody v prírode. V bludisku pomohli nájsť kvapke cestu do džbánu, vytvorili si vlastné pexeso, cez poháriky s lupou sledovali vodu zo školského jazierka, vytvorili odkazy vo fľaši o vode, pripomenuli si ako môžu šetriť vodou a nakoniec veselo pózovali pred objektívom so škraboškami vodných kvapiek.

          • Exkurzia retrobusom na Medzinárodné letisko Košice

            27. 3. 2023

            Minulý týždeň deti z 3.B a 2.A absolvovali s pani učiteľkami Evičkou, Miškou, Saskiou a Katkou exkurziu na letisko. Mohli sa v sprievode uja Paľa zblízka pozrieť na lietadlo a jeho odlet, pohybovanie sa na hasičskej stanici, previesť sa v hasičskom aute s ujom Dávidom, alebo sa dozvedieť niečo nové o plašení zveri z letiskovej plochy pomocou sokola uja Pištu. Cestu im spríjemnila jazda veteránskym autobusom. Tento deň si všetci veľmi užili a domov sa vrátili s mnohými zážitkami.

          • Deň vody v 1.A

            23. 3. 2023

            Deň vody si pripomenuli aj tí najmenší  z 1.A . V triede sa rozprávali  o dôležitosti vody, prečo nemáme vodou plytvať, že existujú krajiny, ktoré nemajú vôbec pitnú vodu a že pitná voda ubúda kvôli znečisťovaniu. Deti si k tejto téme vypracovali PL. 

          • Ponožkový deň

            22. 3. 2023

            Aj my sme oslavovali ľudskú jedinečnosť a pripojili sa k ponožkovej výzve k Svetovému dňu Downovho syndrómu. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.